A venit toamna, iar curțile, trotuarele și parcurile s-au umplut de frunze moarte. Producătorul de scule și unelte Stihl are un ghid, pe site-ul său, cu cele mai bune modalități de strângere a acestor elemente nedorite.
Deși nu dăunează cu nimic solului (ba chiar din contră, îi furnizează nutrienți) frunzele sunt periculoase deoarece sunt foarte alunecoase atunci când se umezesc. De aceea, ele trebuie înlăturate mai ales de pe trotuare, terase, scări sau alei. Stihl recomandă lăsarea lor sub pomi, deoarece contribuie la îmbunătățirea calității solului de la rădăcina acestora.
Există patru metode principale de îndepărtare a frunzelor moarte:
Greblele speciale sunt cele mai ieftine unelte, însă necesită un efort mai mare din partea utilizatorului. O greblă bună costă câteva zeci de lei în magazinele de bricolaj.
Frunzele pot fi colectate și cu mașini de tuns iarba/gazonul care au sac sau cutie de colectare. Nu sunt eficiente modelele care toacă iarba și o lasă pe sol.
Pentru înlăturarea frunzelor moarte de pe alei, terase și scări, foarte utilă este o suflantă. Aceasta poate fi utilizată și pentru strângerea frunzelor într-o grămadă mare în mijlocul curții, de unde pot fi ulterior băgate ușor în saci. Cele mai ieftine modele costă în jur de 150 de lei. Această unealtă este utilă în casă deoarece poate fi folosită inclusiv pentru deszăpezirea mașinii în câteva secunde.
O altă sculă care te ajută să strângi frunzele rapid este un aspirator și tocător de frunze. Acest dispozitiv aspiră frunzele, le toacă și le strânge într-un sac. Prețurile încep de la aproximativ 200 de lei. Dezavantajul acestor aparate este că tind să fie foarte zgomotoase. Totuși, aceste scule sunt mai ușor de folosit decât suflantele de frunze, putând fi utilizate de oricine fără probleme.